torsdag 27 januari 2011

Spekulationer kring Nelson Mandelas hälsa

av TOR BILLGREN

Nelson Mandela (92) har varit intagen på Milpark Hospital i Johannesburg sedan igår. "För rutinkontroller", är den officiella förklaringen från regeringen, ANC och Nelson Mandela Foundation – men i media, på bloggar och Twitter spekuleras det för fullt om att Madiba ligger för döden. Det har till och med börjat komma sorgeskrifter.

Det som talar för att Mandelas tillstånd är allvarligt är att flera prominenta personer har besökt honom under dagen. Förutom hans fru Graca Marcel och hans sonson Mandla Mandela, har även Winnie Madikizela-Mandela och Albertina Sisulu varit på sjukhuset. Sisulu är själv 92 år gammal och synnerligen skröplig...

President Jacob Zuma rapporteras dock fortfarande befinna sig på World Economic Forum i Davos, Schweiz.

Dagens spekulationer kommer mindre än två veckor efter att det spreds ett rykte på Twitter om att Nelson Mandela hade avlidit. Den gången handlade det om ett "skämt" som inte baserade sig på något annat än det faktum att mannen är väldigt, väldigt gammal.

För 21 år sedan var världens medier samlade utanför Victor Verster-fängelset i väntan på hans frigivning. Idag flockas de runt Milpark Hospital i väntan på hans död. Låt oss hoppas att de väntar förgäves.

__________________________________
Uppdatering den 28 januari

Sent igår kom beskedet att "Mandela återhämtar sig från en kollapsad lunga, och kan eventuellt lämna sjukhuset imorgon [läs idag]".

Enligt E-News kommer president Jacob Zuma som planerat att delta i Afrikanska Unionens möte i Addis Ababa möte idag. Så länge Zuma befinner sig utomlands borde vi vara försäkrade om att Mandelas tillstånd inte är akut livshotande.

Inga kommentarer: