onsdag 9 april 2014

Två afrooptimistiska böcker recenseras

av TOR BILLGREN

Erika Bjerstam
Det nya Afrika
Weyler

Sten Rylander
Afrika vänder
Historiska Media

Jag recenserade ovanstående böcker i Sydsvenskan den 9 april 2014. Det är mycket glädjande att det kommer så mycket positiva berättelser från afrikanska länder just nu. Men jag hade gärna sett att författarna på något sätt nämnde (i positiva eller negativa ordalag) de senaste årens forskning om jordreformen i Zimbabwe

"Det är synd att berättelsen om Zimbabwes jordreform inte anses passa in i böcker som handlar om alternativa bilder av Afrika. Jag antar att det beror på att metoderna var förkastliga. Men betyder det att man måste bortse från resultaten?"

Recensionen ligger i sin helhet här.

tisdag 4 februari 2014

Kommentar om Mamphela Ramphele och DA

Månadsskiftet januari/februari var turbulent för Sydafrikas opposition. Mycket oväntat annonserade ledaren för Democratic Alliance, Helen Zille, att Black Consciousness-veteranen Mamphela Ramphele skulle bli partiets presidentkandidat vid valet den 7 maj. Några dagar senare hoppade hon av. Förtroendet för båda parter sjönk som en sten. Jag kommenterade saken i Sydsvenskan utifrån Rampheles självbiografi "A passion for freedom" från förra året.
"Hennes stora projekt är att försöka inspirera sydafrikanerna att utkräva ansvar av sina politiker. Begreppet aktiva medborgare går som en röd tråd i självbiografin. Möjligen har den senaste veckans cirkus en del av sin förklaring här."
Texten ligger här.

tisdag 7 januari 2014

Bokrecension: Boerna – hjältarna som blev skurkar

Förra året kom "Boerna – hjältarna som blev skurkar" av Jan-Gunnar Rosenblad och Gundel Söderholm, en bok om hur omvärlden (främst Sverige), såg på de europeiska, ickebrittiska nybyggarna i södra Afrika på 1800-talet och kring sekelskiftet. Jag recenserade boken i Sydsvenskan den 7 januari 2014. 

"Boerna jämfördes under kriget [mot britterna] med sina förfäder i Holland och deras kamp mot spanjorerna och den grymme hertigen av Alba på 1500-talet. De beundrades för sin strikta religiositet och deras president Paul Kruger liknades vid Jeanne d’Arc. I Sverige var bonderomantiken högsta mode och boerna kallades 'Afrikas dalkarlar'." 

 Recensionen ligger i sin helhet här