måndag 19 september 2011

Malema fälld för hate speech

av TOR BILLGREN

Förra måndagen slog en domstol i Johannesburg fast att en gammal ANC-sång innehållande orden ”Dubul’ ibhunu”, det vill säga ”döda boern” är hate speech, och därmed förbjuds. Den åtalade var ANC:s ungdomsförbundsordförande Julius Malema, som sjungit sången på politiska möten de senaste åren, något som den vita intresseorganisationen AfriForum velat sätta stopp för.

Fallet blottar Sydafrikas sämsta sidor. I ena hörnan har vi Malema och ANC: ”Sången ska tolkas metaforiskt”, säger de, ”boer representerar apartheid i sammanhanget.” I den andra står AfriForum, som vägrar erkänna historiens betydelse för dagens missförhållanden i landet: ”Sången uppmanar till folkmord”, menar de.

Två tramsargument har alltså stått emot varandra. För ingen tror på allvar att sången leder till mord. Och alla vet att Malema sjunger den bara för att provocera fram den här typen av överreaktioner.

Det är trist att se en välmenande konstitution missbrukas på det här sättet. Det behövs en renässans för Det Goda Omdömet på sina håll i Sydafrika. Hos politikerna, lobbyorganisationerna – och domstolarna.

Publicerad i Sydsvenskan den 19 september 2011

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gå och häng dig Malmöfitta!

Kan inte sången leda till folkmord? Hur började det då annars i Rwanda (1990) och i Tyskland (1933). Visst de spred även tidningar, sände radio och pratade enskilt med folk osv men det var just torgmötena och massdemondtationerna som var det skarpaste krutet. Och just här "sjöngs" och skrållades" det som värst och bäst.

Läs på innan du uttalar dig nästa gång, tack!

Mvh Jan Saxman

Tor Billgren sa...

Jag noterar härmed att du gör en annan bedömning av läget.

Stian sa...

Ha ha,

Fantastisk Saxman, godt aa se at hoyreekstremismen og troll ikke har latt seg temme av ABB's handlinger i Norge. Jeg haaper ikke hatet ditt skaper enda en terrorist.

Tor: jeg er litt uenig i utgangspunktet ditt. Problemet er egentlig lovgivningen som ikke gir dommeren noe valg. ANC har paa mange maater fallt for sitt eget grep i sitt forsoek paa progressiv lovgivning ved The Equality Act.

Stephen Grootes skriver det egentlig mye bedre en jeg:
http://dailymaverick.co.za/article/2011-09-26-in-defense-of-judge-lamont

Malema bruker dette selvsagt i sitt politiske spill, men det legitimerer uten tvil en maate aa omtale Boere jeg finner ubehagelig. Det er en skremmende hoy toleranse for hvordan man omtaler dem som en folkegruppe i SA idag, spesielt blant de saa kalt liberale i landet. Langt fra Rwanda eller Zimbabwe, men det er definitivt over grensen for rasisme.

Tor Billgren sa...

Hej Stian, mycket bra artikel av Grootes. Han är en pålitlig skribent. Jag är enig med honom.

Min utgångspunkt är att så långt det är möjligt ifrågasätta lagar och domar om hate speech och hets mot folkgrupp. Jag är medveten om att det kanske inte är hållbart i längden, men jag är beredd att ta risken :-)

Malema är en katastrof. Hans politiska spel är oansvarigt och pinsamt. Bilden till Grootesartikeln är skrämmande.