tisdag 17 november 2009

Malema försvarar Mbekis aids-politik

av TOR BILLGRENMan kan alltid fråga sig i vilken utsträckning man ska ta ANC Youth Legues (ANCYL) ordförande Julius Malema på allvar. Han har haft positionen i snart två år, men skapat fler rubriker och debatter än någon annan offentlig person i landet. På vissa håll inom ANC ses han som ett självklart presidentämne, andra tar sig genant för pannan så fort han öppnar munnen. För någon månad kom en samling med Malema-citat (The world according to Julius Malema), sammaställd av två av Sydafrikas främsta journalister, Mandy Rossouw och Max Du Preez, som bidrar till bilden av Malema som en pajas. Själv har jag slutat skratta åt Malema för länge sedan och tror att hans våldsretorik och totalitära syn på politik och samhälle är direkt farlig. Han måste granskas och utmanas seriöst, för han är ett symptom på något mycket oroande i det sydafrikanska samhället, något som landets etablerade politiker och journalister inte har råd att skratta eller patronisera sig bort från.

Den senaste vansinnigheten från Malema ägde rum igårkväll, när han talade på ett Pan African Youth Union-möte i Kempton Park, och försvarade förre presidenten Thabo Mbekis hiv/aids-politik, som mellan 2000-2005 kostade 330'000 människor livet. Bakgrunden till Malemas ställningstagande är att kommunistpartiets ungdomsförbund Young Communist League för två veckor sedan krävde att Mbeki skulle åtalas för folkmord. Och visst, just folkmord kanske är att ta i, men det som framkommer när Malena försvarar Mbeki, är mycket avslöjande för hans rättskänsla och förhållande till makt.

– You will never touch one of our own...
– [Mbeki] försökte hitta lösningar på problemet med hiv och aids. Han sa det han sa som ett sätt att finna lösningar på problemet.

Faran med att åtala Mbeki, är enligt Malema att det skulle kunna öppna dörren för liknande åtal mot andra afrikanska ledare.
– Om vi låter detta hända Mbeki, kommer de att göra samma sak med Mugabe och Zuma.

Saker som rättvisa, moral och integritet tycks vara irrelevanta för Malema. Det enda som är gäller är hegemoni och afrikansk chauvinism.

YCL:s ordförande Buti Manamela står enligt Times Live fast vid sin linje trots Malemas hot att köra ut ungkommunisterna i kylan:
– Vårt krav stöds av statistik, sa Buti Manamela. Det är chockerande att Malema säger att vi inte får agera mot [Mbeki] bara för att han är en afrikansk ledare.
– Många människor har dött för att de inte trodde att hiv och aids existerade. Detta drevs fram av en politisk agenda och bristande politiskt ledarskap från Mbeki och förre hälsoministern (Manto Tshabalala-Msimang). Ännu värre är att vissa människor vill främja sådana förfärliga brott. De säger att vi måste försvara [dessa politiker] för att de är afrikanska ledare. Det får inte ske.

____________________________________
Mer om ANC och hiv/aids i inlägget Zuma måste ta ansvar för ANC:s mördande aidspolitik.

Inga kommentarer: